EkonomiaFinanseGospodarkaGryHistoriaLifestyleModaPodróżePolitykaRozrywkaZdrowie

Domowe masło orzechowe. Jest pyszne!

p
piekniejsze.pl
02.12.2024 · 18:58 0 komentarzy
TOP

Marzy Cię się domowe masło orzechowe? Nic dziwnego, to prawdziwy rarytas! Własnoręcznie zrobione, jest nie tylko pyszne, ale także zdrowsze, bo decydujesz o jakości składników!

Zobacz też: Domowa nutella pistacjowa! Wystarczą 4 składniki

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe możesz stosować do kanapek, owsianki, naleśników, deserów lub po prostu wyjadać łyżką prosto ze słoika!

Składniki

  • 500 g orzeszków ziemnych (mogą być prażone i niesolone lub surowe, jeśli je samemu uprażysz).
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki miodu lub syropu klonowego 
  • 1-2 łyżki oleju roślinnego (np. z orzeszków ziemnych, kokosowego lub rzepakowego, jeśli potrzebujesz bardziej kremowej konsystencji).

Przygotowanie

Upraż orzeszki w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku. Piecz przez około 8 minut i mieszaj je od czasu do czasu. Następnie pozwól im ostygnąć. 

Wrzuć orzeszki do mocnego blendera. Blenduj, aż zmienią się w drobny proszek. Kontynuuj blendowanie, aż konsystencja zmieni się w kremową. Proces ten może potrwać 5–10 minut. Rób przerwy, by nie przegrzać urządzenia.

Dodaj szczyptę soli oraz miód lub syrop klonowy.

Przełóż masło do czystego, szczelnego słoika. Możesz przechowywać je w temperaturze pokojowej przez około 2 tygodnie. 

Smacznego! 

Zobacz też: Przepis na fit majonez

Komentarze

Dodaj komentarz

Wybrane dla Ciebie