Lasagne ze szparagami
Szparagi to zielony symbol wiosny. Sezon na te wyjątkowe warzywa zaczyna się na początku maja i trwa do końca czerwca. Dlatego warto spieszyć się z urozmaiceniem szparagowego menu!
Kupiłaś szparagi i zastanawiasz się, w jakiej formie je podać? Oto przepis na lasagne ze szparagów:
Składniki:
makaron lasagne – 9 sztuk
puszka pomidorów – 400 gramów
mięso mielone – 300 gramów
szparagi zielone – 300 gramów
ser mozzarella (starty) – 200 gramów
oliwa z oliwek – 2 łyżki
Przygotowanie:
Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie. Szparagi umyj i odetnij tylko końcówki.
Usmaż mięso na oliwie, aż stanie się rumiane.
Dodaj pomidory i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
Naczynie do lasagne posmaruj powstałym sosem i rozłóż na nim pierwszą warstwę makaronu – 3 płaty. Następnie ponownie wyłóż sos i ułóż na nim szparagi. Na koniec posyp startym serem. Powtarzaj tą czynność, aż skończą się składniki. Wstaw naczynie do nagrzanego do 175°C piekarnika i piecz przez 25 minut.
Zobacz też: Przepis na zupę krem z białych szparagów
Komentarze