Międzynarodowy Dzień Cytrynówki. Przepis na najlepszą cytrynówkę! Sprawdź
Dzisiaj, 31 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Cytrynówki. To idealna okazja, aby wykonać ją samodzielnie w domu. Sprawdź nasz najlepszy i sprawdzony przepis na idealną cytrynówkę!
Zobacz też:
Dzień Sera Camemebrt. Przepis na ciasto francuskie z serkiem camembert
Przepis na najlepszą cytrynówkę
Składniki:
- 5 dużych cytryny,
- 1 litr spirytusu (95% alkoholu) lub wódki,
- 500 g cukru,
- 1 litr wody.
Zobacz też:
Przepis na tiramisu z truskawkami
Przygotowanie:
Dokładnie myjemy cytryny, a następnie kroimy je na cienkie plasterki. Wkładamy plasterki cytryny do dużego słoja, zalewamy spirytusem lub wódką, zakręcamy słoik i odstawiamy na 2 tygodnie w ciemne i chłodne miejsce.
Zobacz też:
Majówka 2023. Przepis na sałatkę idealną na grilla
Po dwóch tygodniach, przygotowujemy syrop. W rondlu rozpuszczamy cukier w wodzie, gotując na średnim ogniu. Gotujemy, aż powstanie jednolity syrop, potem pozostawiamy go do ostygnięcia. Przecedzamy cytryny z alkoholu, a następnie łączymy alkohol z syropem cukrowym. Dobrze mieszamy całość.
Zobacz też:
Ziemniaki pod każdą postacią. Poznaj ciekawe przepisy
Przelewamy cytrynówkę do butelek lub słoików i szczelnie je zamykamy. Odstawiamy butelki w ciemne i chłodne miejsce na co najmniej 2 tygodnie, aby smaki się połączyły. zPrzed podaniem, dobrze jest schłodzić cytrynówkę w lodówce.
Komentarze