Obłędna grecka musaka
Grecka kuchnia ceniona jest na całym świecie. Jednym z najsłynniejszych dań tej wyjątkowej kuchni jest musaka, która składa się z warstw bakłażana, ziemniaków, mięsa mielonego (najczęściej jagnięcego lub wołowego) i kremowego sosu beszamelowego. Jeśli nigdy wcześniej nie przygotowywałaś musaki, przychodzimy z tradycyjnym przepisem!
Zobacz też: Przepis na wyjątkową włoską kolację! Caponata
Musaka
Składniki
Na warstwy:
- 2 duże bakłażany
- 4 ziemniaki
- 500 g mięsa mielonego (jagnięcego lub wołowego)
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 400 g pomidorów z puszki lub świeżych (drobno posiekanych)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- oliwa do smażenia
Sos beszamelowy
- 50 g masła
- 50 g mąki
- 500 ml mleka
- 100 g startego parmezanu
- 1 żółtko
- sól, pieprz i szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowywanie
Bakłażany pokrój w plastry (około 1 cm grubości). Posól je i odstaw na około 20 minut. Po tym czasie spłucz je zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
Rozgrzej oliwę na patelni i smaż plastry bakłażana z obu stron na złoty kolor. Odsącz na papierowych ręcznikach.
Obierz i pokrój w plastry ziemniaki. Gotuj je w osolonej wodzie przez około 10 minut. Po tym czasie, odsącz ziemniaki i odstaw na bok.
Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj cebulę i smaż na złocisty kolor. Dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze przez chwilę.
Dodaj mięso i smaż, aż się zarumieni. Następnie wlej wino i gotuj, aż do odparowania.
Dodaj pomidory, cynamon, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
Aby przygotować sos beszamelowy rozpuść w rondlu masło, dodaj mąkę i wymieszaj do powstania gładkiej zasmażki. Stopniowo dodawaj mleko, cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje zdejmij z palnika. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wymieszaj.
Natłuść formę do zapiekania. Na spód rozłóż warstwę ziemniaków. Na ziemniaki rozłóż warstwę bakłażanów, a na nią mięso mielone. Zalej sosem beszamelowym. Posyp startym serem.
Piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu odstaw musakę na 15 minut. Gdy smaki się przegryzą, podawaj do stołu.
Smacznego!
Zobacz też: Przepis na nowoczesną rybę po grecku
Komentarze