EkonomiaFinanseGospodarkaGryHistoriaLifestyleModaPodróżePolitykaRozrywkaZdrowie

Obłędna grecka musaka

p
piekniejsze.pl
16.09.2024 · 18:42 0 komentarzy

Grecka kuchnia ceniona jest na całym świecie. Jednym z najsłynniejszych dań tej wyjątkowej kuchni jest musaka, która składa się z warstw bakłażana, ziemniaków, mięsa mielonego (najczęściej jagnięcego lub wołowego) i kremowego sosu beszamelowego. Jeśli nigdy wcześniej nie przygotowywałaś musaki, przychodzimy z tradycyjnym przepisem!

Zobacz też: Przepis na wyjątkową włoską kolację! Caponata 

Musaka

Składniki 

Na warstwy:

  • 2 duże bakłażany
  • 4 ziemniaki
  • 500 g mięsa mielonego (jagnięcego lub wołowego)
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 400 g pomidorów z puszki lub świeżych (drobno posiekanych)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia

Sos beszamelowy

  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 500 ml mleka
  • 100 g startego parmezanu 
  • 1 żółtko
  • sól, pieprz i szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowywanie

Bakłażany pokrój w plastry (około 1 cm grubości). Posól je i odstaw na około 20 minut. Po tym czasie spłucz je zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. 

Rozgrzej oliwę na patelni i smaż plastry bakłażana z obu stron na złoty kolor. Odsącz na papierowych ręcznikach.

Obierz i pokrój w plastry ziemniaki. Gotuj je w osolonej wodzie przez około 10 minut. Po tym czasie, odsącz ziemniaki i odstaw na bok. 

Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj cebulę i smaż na złocisty kolor. Dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze przez chwilę. 

Dodaj mięso i smaż, aż się zarumieni. Następnie wlej wino i gotuj, aż do odparowania. 

Dodaj pomidory, cynamon, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut. 

Aby przygotować sos beszamelowy rozpuść w rondlu masło, dodaj mąkę i wymieszaj do powstania gładkiej zasmażki. Stopniowo dodawaj mleko, cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje zdejmij z palnika. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wymieszaj.

Natłuść formę do zapiekania. Na spód rozłóż warstwę ziemniaków. Na ziemniaki rozłóż warstwę bakłażanów, a na nią mięso mielone. Zalej sosem beszamelowym. Posyp startym serem.

Piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu odstaw musakę na 15 minut. Gdy smaki się przegryzą, podawaj do stołu. 

Smacznego! 

Zobacz też: Przepis na nowoczesną rybę po grecku

Komentarze

Dodaj komentarz

Wybrane dla Ciebie