Przepis na carpaccio z buraka!

Ku uciesze wszystkich w końcu nadeszły ciepłe, wiosenne dni. Jednak podczas takiej pogody zmniejsza się nasz apetyt. Nic w tym dziwnego! Gdy na dworze panuje wysoka temperatura, tempo przemiany materii w naszym organizmie spowalnia, przez co mamy mniejsze zapotrzebowanie na kalorie.
Warto jednak przygotować mniej czasochłonne, a zarazem sycące danie!
Przepis na carpaccio z buraka
Składniki
- burak – 2 sztuki
- ser lazur – 50 g
- szpinak – 40 g
- pomarańcza – 1 sztuka
Składniki na sos
- oliwa – 3 łyżki,
- sok z 1/2 cytryny,
- miód – 1 łyżka,
- sól i pieprz
Zalewa do buraków
- ocet balsamiczny – 3 łyżki
- ocet balsamiczny – 4 łyżki
- miód – 1 łyżeczka
- oliwa – 1 łyżka
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie
Umyj buraki i przekrój na pół. Zawiń je w folię aluminiową i piecz w piekarniku około 50 minut w 200 °C. Po ich upieczeniu, odczekaj aż ostygną i pokrój w cieniutkie plasterki. Wymieszaj składniki na zalewę w pojemniku, który będzie można szczelnie zamknąć. Polewamy zalewą buraki i mieszamy. Tak przygotowane buraki odstaw do lodówki na całą noc.
Aby przygotować sos, do soku z cytryny dodaj wszystkie składniki i wymieszaj.
Na talerz przełóż wymyty i osuszony szpinak. Ułóż na nim plasterki buraka oraz kawałki pomarańczy. Polej sosem. Na koniec dodaj pokruszony ser lazur.
Zobacz też: Przepis na chłodnik
Komentarze
Wybrane dla Ciebie

Niespodziewany wybór! Phoebe Waller-Bridge jako ciotka Harry’ego Pottera?

Chciał dokonać kradzieży. W chwili zatrzymania napadł na ochroniarza! Grozi mu do 15 lat więzienia!

Jak ochronić się przed smogiem?

Starcie tytanów w Lidze Mistrzów nadchodzi. Kto będzie w lepszej sytuacji przed rewanżem?

Cillian Murphy wystąpi w nowym “Harrym Potterze”? Irlandczyk może wcielić się w inną rolę, niż wszyscy się spodziewali
