Przepis na chłodnik
Powoli zbliżają się coraz cieplejsze dni, a temperatura za oknem jest coraz wyższa. Jak wykonać danie samodzielnie, aby swym smakiem urzekło wiele podniebień? Sprawdź nasz najlepszy i sprawdzony przepis.
Zobacz też:
Przepis na lody truskawkowe – idealne na upalne dni!
Przepis na chłodnik
Składniki:
- 1 litr jogurtu naturalnego lub kefiru,
- 2 pęczki rzodkiewek,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 1 pęczek koperku,
- 1 pęczek dymki,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 1 szklanka gotowanej buraczki,
- sól, pieprz do smaku.
Zobacz też:
Przepis na gotowane zielone szparagi z patelni!
Przygotowanie:
Na samym początku rzodkiewki, szczypiorek, koperek i dymkę myjemy, suszymy i drobno siekamy. Buraczki także drobno kroimy.
Zobacz też:
Przepis na jabłecznik, jak u babci
Wszystkie pokrojone składniki wkładamy do dużej miski, dodajemy jogurt lub kefir, a następnie dokładnie mieszamy całość. Jajka również obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodając je następnie do miski.
Zobacz też:
Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Chłodnik przed podaniem dobrze jest schłodzić w lodówce, bo to właśnie zimny smak zupy jest jej tajemnicą! Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami i ziemniakami.
Komentarze