Przepis na jagodzianki
Jagodzianki to przepyszny deser, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty. Jak je wykonać w szybki i prosty sposób, aby swym smakiem podbiły wiele podniebień? Sprawdź nasz najlepszy przepis na jagodzianki!
Zobacz też:
Przepis na jagodzianki
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 250 ml mleka,
- 60 g cukru,
- 50 g drożdży świeżych,
- 2 żółtka,
- 70 g masła,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 500 g świeżych jagód,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 białko,
- 2 łyżki cukru puder.
Zobacz też:
Przepis na gotowane zielone szparagi z patelni!
Przygotowanie:
Na samym początku podgrzewamy mleko w garnku, aż będzie ciepłe, ale nie gorące. Dodajemy drożdże i 1 łyżkę cukru, a następnie mieszamy i pozostawiamy na 10-15 minut, aby drożdże się aktywowały.
Zobacz też:
Przepis na zupę krem ze szparagów
W dużej misce mieszamy mąkę, pozostały cukier i sól. Dodajemy żółtka, masło i aktywowane drożdże. Mieszamy całość razem, a następnie wyrabiamy ciasto na gładką i elastyczną konsystencję.
Zobacz też:
Pomysł na słodycze bez cukru! Przepis na energetyczne kulki
Przykrywamy ciasto ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Mieszamy jagody z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Zobacz też:
Cynamon – jak działa na włosy? Przepis na maseczkę cynamonową do włosów
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na około 12 równych części. Rozwałkowujemy każdą część na okrąg o średnicy około 10 cm. Na środku każdego okręgu umieszczamy porcję nadzienia z jagodami, a następnie zaginamy brzegi ciasta do środka, formując bułkę.
Zobacz też:
Umieszczamy bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy bułki na około 15 minut, aby trochę podrosły. W międzyczasie, rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przed pieczeniem smarujemy bułki białkiem i posypujemy cukrem pudrem. Pieczemy w piekarniku przez około 20-25 minut, aż będą złote.
Wyjmujemy jagodzianki z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Smacznego!
Komentarze