EkonomiaFinanseGospodarkaGryHistoriaLifestyleModaPodróżePolitykaRozrywkaZdrowie

Przepis na lody smerfowe

p
piekniejsze.pl
02.06.2023 · 11:33 0 komentarzy
TOP
Przepis na lody smerfowe
Przepis na lody smerfowe, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Wczoraj, 1 czerwca obchodziliśmy Dzień Dziecka. Aby wydłużyć najmłodszym okres świetowania, warto przygotować pociechom pyszne lody smerfowe. Jak je wykonać? Sprawdź nasz najlepszy przepis.

Zobacz też:

Przepis na lody malinowe. Sprawdź

Przepis na lody smerfowe

Składniki:

  • 2 szklanki śmietanki kremówki,
  • 1 szklanka mleka pełnotłustego,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii,
  • niebieski barwnik spożywczy.

Zobacz też:

Przepis na najlepszy sorbet cytrynowy

Przygotowanie:

Na samym początku w małym garnku na średnim ogniu łączymy mleko, śmietankę i cukier. Podgrzewamy, często mieszając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy ekstrakt waniliowy. Mieszamy całość, aż do połączenia.

Zobacz też:

Przepis na lody truskawkowe – idealne na upalne dni!

Dodajemy niebieski barwnik spożywczy. Zaczynamy od kilku kropel, a następnie dodajemy więcej, aż osiągniemy pożądany odcień. Pamiętajmy, że kolor będzie jaśniejszy po zamrożeniu.

Zobacz też:

Przepis na zupę krem z białych szparagów

Pozostawiamy mieszaninę do ostygnięcia do temperatury pokojowej, a następnie przenosimy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny lub przez całą noc. Gdy mieszanina będzie zimna, przepuszczamy ją przez maszynę do robienia lodów zgodnie z instrukcjami producenta.

Zobacz też:

Przepis na lodowy koktajl arbuzowo-truskawkowy

Jeśli nie mamy maszyny do robienia lodów, możemy włożyć mieszaninę do zamrażarki i mieszać co godzinę, aż osiągnie konsystencję lodów.

Zobacz też:

Przepis na pieczone nogi z kurczaka

Przechowujemy lody w zamkniętym pojemniku w zamrażarce. Przed podaniem, pozwalamy im odpocząć przez kilka minut w temperaturze pokojowej, aby były łatwiejsze do nabrania.

Komentarze

Dodaj komentarz

Wybrane dla Ciebie