Przepis na najlepszy sorbet cytrynowy
Sorbet cytrynowy to deser idealny na ciepłe oraz upalne dni. Jak wykonać go samodzielnie, aby swym smakiem urzekły wiele podniebień? Sprawdź nasz najlepszy i sprawdzony przepis na sorbet cytrynowy.
Zobacz też:
Przepis na najlepszy sorbet cytrynowy
Składniki:
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka wody,
- 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryny (około 4-6 cytryn, w zależności od wielkości),
- skórka otarta z 2 cytryn.
Zobacz też:
Przepis na lody truskawkowe – idealne na upalne dni!
Przygotowanie:
W małym rondlu łączymy cukier i wodę. Gotujemy na średnim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia. Do ostudzonego syropu cukrowego dodajemy sok z cytryny i otartą skórkę z cytryn. Dobrze całość mieszamy.
Zobacz też:
Przepis na zupę krem z białych szparagów
Przelewamy mieszankę do pojemnika na lód i wstawiamy do zamrażarki na 1-2 godziny, lub do momentu, gdy zacznie całość lekko krzepnąć na brzegach.
Zobacz też:
Przepis na zupę krem z brokułów
Wyjmujemy mieszankę z zamrażarki i mieszamy widelcem, rozbijając wszelkie duże kryształy lodu. Wstawiamy z powrotem do zamrażarki. Powtarzamy krok 4 co godzinę przez następne 3-4 godziny, aż sorbet będzie miał jednolitą, kremową konsystencję.
Zobacz też:
Przepis na sałatkę z serem halloumi
Przed podaniem pozostawiamy sorbet na kilka minut w temperaturze pokojowej, aby był łatwiejszy do nabrania.
Komentarze