Przepis na przepyszną zapiekankę ryżowo-śliwkową!
Obiad w upalne dni powinien być lekki i szybki w przygotowaniu! Poszukujesz szybkich przepisów na pyszne, letnie obiady?
Oto przepis na zapiekankę ryżowo-śliwkową!
Składniki
- surowy ryż – 100 g
- jajko – 1 sztuka
- cukier – 1 łyżka
- śliwki węgierki – 100 g
- słodka śmietanka
Przygotowanie
Ugotuj i ostudź ryż. Do miski wbij jajko, wsyp cukier i rozbij składniki widelcem. Następnie dodaj zimny ryż i wymieszaj. Pokrój śliwki w duże paski i wsyp do ryżu i wymieszaj.
Pokrój śliwki w duże paski i wsyp do ryżu i wymieszaj.
Przełóż masę do dużych kokilek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. ℃. Wyciągnij z piekarnika i polej z wierzchu słodką śmietanką.
Zobacz też: Truskawki na obiad? Przepis na knedle z truskawkami!
Komentarze