Przepis na pyszne gofry
Gofry to idealny deser o każdej porze roku. Są doskonałym rozwiązaniem na ochotę ”słodyczową”, gdyż robi się je szybko i prosto. Jak je wykonać, aby swym smakiem urzekły wiele podniebień? Sprawdź nasz najlepszy przepis.
Zobacz też:
Przepis na przepyszne pierogi z jagodami
Przepis na pyszne gofry
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 jajka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 szklanka mleka,
- 1/2 szklanki wody gazowanej,
- 1/2 szklanki roztopionego masła,
- szczypta soli,
- opcjonalnie: 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego dla dodatkowego smaku.
Zobacz też:
Truskawki na obiad? Przepis na knedle z truskawkami!
Przygotowanie:
Na samym początku w dużej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. W innym naczyniu ubijamy jajka z cukrem, do uzyskania jasnej, puszystej masy. Do ubitych jajek dodajemy mleko, wodę gazowaną i roztopione masło. Wszystko dokładnie mieszamy.
Zobacz też:
Powoli dodajemy suchą mieszankę mąki do masy jajecznej, mieszając cały czas, aż składniki się połączą. Jeżeli dodajemy ekstrakt waniliowy, powinniśmy zrobić to teraz. Rozgrzewamy gofrownicę. Jeżeli jest to konieczne, lekko natłuszczamy jej powierzchnię.
Zobacz też:
Przepis na najlepszy sorbet cytrynowy
Wlewamy porcję ciasta na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy zgodnie z instrukcją producenta urządzenia (zazwyczaj około 3-5 minut). Postępujemy tak z resztą ciasta. Gotowe gofry podajemy z ulubionymi dodatkami – mogą to być owoce, bita śmietana, syrop klonowy, dżem, czekolada, lody, itd.
Komentarze