Przepis na sałatkę z serem halloumi
Sałatka z serem halloumi to idealny dodatek do wiosennych dań. Jak wykonać ją samodzielnie, aby swym smakiem urzekła wiele podniebień? Sprawdź nasz najlepszy przepis na wykonanie sałatki z serem halloumi.
Zobacz też:
Matura 2023. Przepis na pożywne i pełne składników odżywczych śniadanie
Przepis na sałatkę z serem halloumi
Składniki:
- 200 g sera halloumi,
- 1 duży pomidor,
- 1 ogórek,
- 1 czerwona cebula,
- 1 czerwona papryka,
- 1 zielona papryka,
- 1 pęczek rzodkiewek,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 1 pęczek bazylii,
- Sok z 1 cytryny,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Zobacz też:
Przepis na faszerowaną paprykę
Przygotowanie:
Na samym początku ser halloumi kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i smażymy plastry sera na średnim ogniu z każdej strony, aż będą złociste (około 2-3 minuty). Odstawiamy ser na bok.
Zobacz też:
Przepis na jabłecznik, jak u babci
Pomidora, ogórka, cebulę, czerwoną i zieloną paprykę oraz rzodkiewki myjemy i kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki i bazylię siekamy drobno. Przygotowujemy sos. W małej miseczce mieszamy sok z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku.
Zobacz też:
Przepis na biszkopt z galaretką i owocami
W dużej misce łączymy pokrojone warzywa, posiekaną natkę pietruszki i bazylię. Dodajemy sos i delikatnie mieszamy, aby wszystko dobrze się połączyło. Na talerzach układamy sałatkę z warzyw, a na wierzchu kładziemy plastry upieczonego sera halloumi.
Zobacz też:
Przepis na tradycyjny mazurek wielkanocny
Podajemy sałatkę od razu, gdy ser halloumi jest jeszcze ciepły. Smacznego!
Komentarze