Przepis na włoskie pesto orzechowe z Ligurii. Rozkoszuj się Pesto di Noci
Pesto di Noci (pesto orzechowe) to alternatywa dla tradycyjnego pesto bazyliowego. Oba pochodzą z regionu Ligurii, ale różnią się składnikami i smakiem. Poznaj przepis!
Zobacz też: Przepis na zdrowy i szybki obiad. Makaron z burattą, suszonymi pomidorami i brokułami
Orzechowe pesto
Składniki
- 100 g orzechów włoskich (obranych)
- 50 g parmezanu lub pecorino (starty)
- 100 ml oliwy z oliwek extra virgin
- 1 kromka czerstwego chleba (bez skórki)
- 100 ml mleka
- sól i pieprz do smaku
- sok z cytryny – 1 łyżeczka
Przygotowanie
Namocz kromkę chleba w mleku, aż będzie miękka. Następnie odciśnij nadmiar mleka i odłóż chleb na bok. Obierz z łupin orzechy, a następnie umieść je w blenderze. Dodaj namoczony chleb oraz parmezan lub pecorino. Zblenduj, stopniowo dodając oliwę z oliwek. Dopraw pesto solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Podawaj z makaronem lub gnocchi.
Smacznego!
Zobacz też: Przepis na wyjątkową włoską kolację! Caponata
Komentarze