Przepis na żeberka w sosie miodowo-musztardowym
Nie masz pomysłu na szybki i pyszny obiad? Przygotuj domowe żeberka w sosie miodowo-musztardowym, które swym smakiem urzekną wiele podniebień. Sprawdź nasz najlepszy przepis na żeberka!
Zobacz też:
Czekolada z owocami. Prosty przepis
Przepis na żeberka w sosie miodowo-musztardowym
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych,
- sól i pieprz do smaku,
- 4 łyżki miodu,
- 4 łyżki musztardy,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki octu winnego,
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
- szczypta chilli.
Zobacz też:
Przepis na lody o smaku słonego karmelu
Przygotowanie:
Na samym początku rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Żeberka nacieramy solą i pieprzem, następnie umieszczamy je na blasze do pieczenia i pieczemy przez około 30 minut. Podczas pieczenia żeberek przygotowujemy sos miodowo-musztardowy.
Zobacz też:
W małej miseczce mieszamy miód, musztardę, sos sojowy, ocet winny, przeciśnięty czosnek i chilli. Po upieczeniu żeberek, wyjmujemy je z piekarnika i obficie polewamy przygotowanym sosem.
Zobacz też:
Przepis na przepyszny dżem malinowy
Zwiększamy temperaturę piekarnika do 200 stopni Celsjusza i wrzucamy żeberka na kolejne 20-30 minut, co jakiś czas polewając je sosem z blaszki. Gotowe żeberka powinny być złociste i dobrze skarmelizowane.
Zobacz też:
Podajemy gorące, najlepiej z dodatkowym sosem i ulubionymi dodatkami jak np. pieczonymi ziemniakami, surówką czy pieczywem.
Komentarze