Różowy chłodnik z malinami
Chłodnik to zupa przygotowywana na zimno. Swoją popularnością cieszy się szczególnie latem, ponieważ syci, a zarazem skutecznie chłodzi organizm w trakcie upałów. Chłodnik można przygotować w wersji wytrawnej i nieco bardziej słodkiej. Dziś stawiamy na tę drugą wersję!
Przepis na różowy chłodnik z malinami!
Składniki
- burak – 1 pęczek
- czerwony ocet winny – 3 łyżki
- cukier – 3 łyżki
- woda – 100 mln
- maliny – cały pojemniczek
- ogórki małosolne – 4 duże
- rzodkiewka – 1 pęczek
- jogurt naturalny – 600 ml
- maślanka – 300 ml
- twaróg – 2 łyżki
- koperek
- sól,pieprz
Przygotowanie
W posłodzonej i posolonej wodzie ugotuj buraki. Ostudź je i obierz. Następnie zetrzyj je na tarce z dużymi oczkami. Zalej je octem i odstaw.
Rozpuść cukier w wodzie i gotuj na małym ogniu, do czasu osiągnięcia konsystencji syropu. Dodaj maliny i gotuj przez kolejne 2 minuty. Zmiksuj całość i przetrzyj przez drobne sitko.
Ogórki małosolne i rzodkiewki zetrzyj na tarce. Dodaj jogurt, maślankę oraz koperek. Dopraw solą i pieprzem. Udekoruj resztą malin i buraków.
Zobacz też: Zupa krem z rzodkiewki!
Komentarze