Truskawki na obiad? Przepis na knedle z truskawkami!
Truskawki, to dla wielu osób synonim wakacji. W okresie letnim używamy ich do śniadań, deserów i podwieczorków. Rzadko jednak zdarza się, abyśmy przygotowywali z nich dania główne! Przychodzimy, więc z przepisem na wyjatkowo smaczne danie obiadowe w wersji letniej – kndel z truskawkami!
Składniki
- cukier wanilinowy – 1 opakowanie
- ziemniaki – 1 kg
- mąka pszenna pełnoziarnista – 1 szklanka
- jajka – 2
- truskawki – 400 g
- masło – 3 łyżeczki
- cukier – 3 łyżki
- sól – szczypta
Przygotowanie
Obierz i ugotuj ziemniaki. Rozbij je i odstaw do ostygnięcia. Dodaj do nich mąkę i jajka i wyrób gładkie ciasto. Umyj truskawki. Przygotowane ciasto podziel na porcje i spłaszcz. Połóż na nie truskawki i dokładnie zlep. Do wrzącej wody delikatnie wrzuć knedle i gotuj około 5 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Delikatnie wyjmij je na talerz, polej rozropionym masłem, posyp cukrem i cukrem wanilinowym.
Smacznego!
Zobacz też: Obiad w 15 minut? Risotto ze szpinakiem i zielonym groszkiem
Komentarze